szárazjeges tisztítás

Mi a szárazjég?

A szárazjég nagyon hasonló a természetben előforduló vízjéghez, ugyanakkor kialakulása és tulajdonságai jelentősen eltérnek attól.

Hogyan készítik a szárazjeget?

A cseppfolyós CO₂ a megfelelő nyomáson expandál, így létrejön egy finom szerkezetű anyag, amit préseléssel alakítanak szárazjéggé. Szárazjeges ipari tisztításoknál a szárazjeget pelletált formában alkalmazzák.

Hol alkalmazható a szárazjég?

Speciális és általános tisztítási technológiaként egyaránt, az ipar minden szegmensében alkalmazható, de különösen ajánlott élelmiszer és takarmányipari, valamint a gyógyszer és vegyipari eszközök- gépek, illetve elektromos berendezések esetében, mivel 100%-ig biztonságos és környezetbarát.

Hogyan tisztít a szárazjég?

Tisztítás során a szárazjég közvetlenül átalakul gáz halmazállapotúvá, vagyis szublimál anélkül, hogy közben cseppfolyóssá válna. A pelletált szárazjég a gőzborotva vagy az UHP tisztítási technológia elvéhez hasonló módszerrel, a tisztítandó felület tulajdonságainak megfelelően szabályozott nyomással és/vagy anyagmennyiséggel szórjuk a szennyezésre, mely során az 3 lépcsőben fejti ki a hatását az alábbiak szerint:

    • Elsődleges mechanikai hatás:

A szilárd részecskék a felülettel hangsebességgel ütköznek.

    • Termikus hatás:

A -79 Celsius fokos szárazjég a szennyeződést megfagyasztja, anyagszerkezetét rideggé téve roncsolja azt, megnövelve a 3. lépcsőben bekövetkező ismételt mechanikai hatás eltávolító teljesítményét. Fontos megjegyezni, hogy a széndioxid a felülettel való érintkezéskor azonnal szublimál, ezért a tisztítandó homogén alap nem károsodik, mivel ott ilyen rövid idő alatt nem megy végbe hőelvonás.

    • Másodlagos mechanikai hatás:

A szárazjég expanziója, mely során a molekulák rendkívül intenzíven a másodperc töredéke alatt 750-szeresükre tágulnak, a szennyeződést gyakorlatilag lerobbantja a felületről.

 

A szárazjeges tisztítás előnyei:

  • Vegyszer és károsanyag mentes.
  • A tisztítási folyamat után a szennyeződés egyszerűen begyűjthető a területen.
  • Nem roncsolja a felületet, berendezést.
  • A technológia mobilis és gyors, így a nehezen hozzáférhető helyeken is alkalmazható, a gépeket- eszközöket nem kell elszállítani, azok a helyszínen is tisztíthatóak.

A szárazjég veszélyei:

Az anyag és a tisztítási technológia szakszerűen alkalmazva, valamint az előírt munkavédelmi felszerelések használatával teljesen veszélytelen és biztonságos.

Szárazjeges tisztítás ára:

Az árképzés minden esetben egyedi kalkulációt igényel, amelyet díjmentes helyszíni felmérés előz meg. További információkért, szaktanácsadásért keresse területi értékesítő kollégáinkat.