Légtechnikai rendszerek tisztítása

 

Cégünk a technológiai és komfort légtechnikai rendszerek tisztításában is kellő tapasztalattal és eszközparkkal vállalja légtechnikai rendszerek esetében a következő feladatokat:

  • Mechanikus és vegyszeres légtechnikai tisztítás
  • Légcsatorna fertőtlenítés
  • Légtechnikai eszközök, légcsatornák karbantartása, javítása, revíziós ajtók utólagos beépítése
  • Légtechnikai rendszerek átépítése, bővítése
  • Légtechnikai csövek bontás nélküli vizsgálata kamerás eszközökkel

 

Szellőzőrendszerrel és klímaberendezéssel ellátott helyekre és azok takarítására, tisztítására, karbantartására vonatkozó: jogszabályok, előírások, szabványok sokasága ad iránymutatást vagy jelöl meg feladatot a munkáltató vonatkozásában.

A nem megfelelően tisztított szellőző rendszerek hatásai:
A légcsatornák falain megtapadó szennyeződések, a helyiségben tartózkodóknak

  • légzési nehézséget
  • fáradságérzetet
  • allergiás betegeknél súlyosabb tünetek, általános rosszullétet okozhatnak

 

Ideális körülményeket biztosít az élősködők, egerek, patkányok megjelenéséhez és elszaporodásához, aminek köszönhetően ezen fajok által terjedő betegségek is veszélyeztethetik egészségünket.
Rövid időn belül a légtérben kimutathatók lesznek a különböző kórokozók, megbetegedéseket okozó vírusok, baktériumok, gombák. A levegő áramlásával ezek a kórokozók bekerülhetnek az emberi szervezetbe, ami negatív hatással lehet a munkaerő teherbírására, megnövekedhet a légzőszervi vagy súlyosabb megbetegedések kockázata. (allergia, asztma, Legionellózis, Salmonellosis, Lymphocytás choriomeningitis, Trichinellózis – T.Spiralis)

Energetikailag is komoly problémát okoznak a nem megfelelően karbantartott légtechnikai rendszerek, hiszen akár 8-10%-os energiatöbbletet is eredményezhet a légcsatornákban és a légtechnikai gépekre, berendezésekre lerakódott néhány mm-es porréteg is, a leszűkült keresztmetszetek és megnövekedett légellenállások miatt.

A tűzveszélyességet növeli az összegyűlt por vagy a konyhai zsíros rendszerekben kumulálódó olaj, melyek táplálják az égést és elősegítik annak terjedését a légtechnikai csőhálózatban.

A légtechnikai rendszerek esetében követendő rendeletek, jogszabályok, előírások:

1993.XCIII. Munkavédelmi Törvény III. és IV. fejezete

3/2002 (II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 6. § Zárt munkahelyek szellőztetése – pontja

2020.jan.22-től hatályos 54/2014 (XII.5) BM rendelet az OTSZ-ról és ide tartoznak a vonatkozó szabványok is, ami alapján: „a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint melegkonyhás vendéglátóhely és melegkonyhás vendéglátó üzlet szellőző, szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, melegkonyhás vendéglátóhely és melegkonyhás vendéglátó üzlet esetében évente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell.”

 

Cégünk a légtechnikai rendszerek tisztítása és/vagy karbantartása során fényképes dokumentációt készít, majd igazolást állít ki Önnek, mely hatósági ellenőrzések esetén bemutatható.

Védje meg Ön is környezete, munkatársai, és saját maga egészségét professzionális légtechnika tisztítással!

 

Kérje árajánlatunkat most!