Hűtőtorony tisztítás, felújírás

 

Cégünk fő szolgáltatási profiljaként kellő eszközökkel, tapasztalattal és referenciával vállalja hűtőtorony tisztítás, hűtőtorony felújítás és karbantartás tekintetében:

  • Hűtőtorony mechanikus és vegyszeres tisztítását
  • Hűtőtorony karbantartását, felújítását, állagmegóvását
  • Hűtőtorony töltet, hűtőtorony betét gyártását, akár egyedi méretekben is
  • Hűtőtorony betétek, töltetek cseréjét, beépítését

A nedves hűtőtorony a víz párolgásból adódó hőelvonó tulajdonságát használja fel a hőenergia elvitelére nagy fokú hatékonysággal.
Víz elpárologtatásával és a párolgást fokozó légáram biztosításával így adott méretű hőcserélő felületen több hőt lehet elvonni, mintha csak léghűtést ("száraz hűtést") alkalmaznánk.

Az elhanyagolt vagy nem megfelelően tisztított, karbantartott hűtőtornyok hatásai:

A párolgó vízzel a vízben oldott ásványi anyagok -valamint újrahasznosított víz esetében egyéb szennyeződések- nem képesek elpárologni, így ezek kirakódnak a hűtőtorony szerkezetén, falán, de legfőbbképp a hűtőtorony betétek - hűtőtorony töltetek felületén. A lerakódás elsősorban vízkő, oldott ásványi anyagok (mangán, vas, magnézium stb.)

A vas-oxid és vas-hidrátok keveréke, azaz a rozsda, természetes folyamat által, a hűtőtornyok belső vasszerkezetén végbemenő víz és oxigén kémiai reakciójának eredményeként jön létre és kerül be a rendszerbe. A korróziós folyamatot lassíthatjuk a megfelelő bevonatok alkalmazásával, illetve hűtőtorony állagmegóvással.

Ezen ásványi anyagok hőelvezetése rendkívül alacsony, aminek következményeképpen a hűtőtorony hűtési hatásfoka drasztikusan csökken, ezzel fordítottan arányosan az üzemeltetésére fordított költségek exponenciálisan nőnek.

A nem megfelelő hatékonysággal vagy eszközökkel tisztított hűtőtornyokban olyan környezet jön létre, amelyben elszaporodhatnak a mikroorganizmusok – a vízhőmérséklet, a pH feltételek, a tápanyagok koncentrációja, az oldott oxigén és szén-dioxid jelenléte hozzájárulnak a folyamat felgyorsulásához. A nedves hűtőtornyok töltetén pedig kedvezőek lehetnek a feltételek a biofilm kialakulásához és a *legionellák szaporodásához is.

A környezetből eredő szennyeződés esetében többnyire zöldhulladékok: (falevelek, kisebb faágak, gallyak) és egyéb olyan kommunális hulladékok okoznak problémát melyeket a szél szállít a hűtőtornyokba. Ezek a hulladékok bekerülnek a hűtőtorony töltetekbe, eldugítva azok járatait. Ellenáramú hűtőtornyok esetében ideális választás cégünk Penta Grid 65 típusú szennyfogó panelje, mely a környezetből eredő hulladékok mellett árnyékoló szerepének köszönhetően, a torony vízét UV behatástól is védetten tartja, megakadályozva a nem kívánt algásodást.

Hűtőtornyok karbantartására, tisztítására irányuló rendeletek, jogszabályok, előírások: A 49/2015 (XI.6) EMMI rendelet szerint a nedves hűtőtorny esetében szükséges a rendszeres karbantartás és monitorozás, melynek része az online és offline tisztítás, illetve a folyamatos és szakszerű állagmegóvás vagy felújítás, melyekben cégünk kellő tapasztalattal és referenciával áll megrendelőink részére.
*A 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet 2. melléklete tartalmazza a hűtőtornyokra vonatkozó kockázatkezelési értékeket és előírt intézkedéseket.

Kérje árajánlatunkat most!