hőcserélők tisztítása

Ipari hőcserélő berendezések tisztítása- vízkőmentesítése

 

Miért szükséges a hőcserélő berendezések savazása, tisztítása?

A csöves és lemezes hőcserélők, valamint egyéb fűtő-hűtő rendszerek hatékony és energetikailag gazdaságos üzemeltetésének érdekében elengedhetetlen a rendszeres és szakszerű hőcserélő karbantartási- tisztítási munkafolyamatok elvégzése. Az ásványi anyag lerakódásoknak köszönhetően lecsökken a rendszer keresztmetszete, rossz hővezető tulajdonságuk miatt romlik a hőátadás hatékonysága, ezzel arányosan nő az üzemeltetési költség.

Mikor szükséges elvégezni a hőcserélő tisztítást?

A hőcserélő tisztítása a berendezés teljesítményének visszaesésénél válik szükségessé. Ehhez folyamatosan ellenőrizni kell a rendszer primer és szekunder oldali nyomás értékét, és a hőmérsékleti paramétereket. Az új és előzőleg mért adatok közötti eltérés lehet iránymutató a berendezés tisztításának elrendelésére.

Csőköteges hőcserélő tisztításahőcserélő tisztítása

 

Mi a megbontás nélküli hőcserélő tisztítás előnye?

A megbontás nélküli tisztítással, nagyságrendekkel kevesebb állásidővel végezhető el a hőcserélő karbantartása. Ez kiegészül egy tömítés cseréből adódó idő és költség megtakarítással, ami egy ekkora méretű eszköz esetén milliós nagyságrendű összeg. A költség oldalon az alacsonyabb humán erőforrás szükséglet miatt további megtakarítás keletkezik. Összefoglalva alacsonyabb bekerülési költség és rövidebb kiesési idő mellett azonos eredmény érhető el.

Mi a megbontással járó hőcserélő tisztítás előnye?

A megbontott, szétszedett hőcserélő teljes felülete, a szennyeződés fajtája és mértéke szemrevételezhető, így szükség esetén meghatározhatók és elvégezhetők karbantartási, javítási folyamatok is. Mechanikai tisztítással nagyobb fokú tisztítási hatékonyság érhető el.

Mi a csőköteges hőcserélő tisztítás folyamata?

Csőköteges hőcserélőknél a külső szigetelés és zárófedél eltávolítása után kezdődhet a mechanikus, furatonként történő forgókefés tisztítás. A mechanikus tisztítás után Masterchem vegyszerrel történő beáztatás, majd a beoldási idő elteltével forgófejes magasnyomású mosóval történő tisztítás.

Mi a lemezes hőcserélők tisztítási folyamata?

Lemezes hőcserélők esetében célszerű a lemezeket egyesével eltávolítani és megszámozni, hogy a munkafolyamat után ugyanabban a sorrendben kerüljenek vissza. A gumi tömítések cseréjénél -amennyiben azok ragasztással voltak rögzítve- távolítsuk el a ragasztóanyag maradványokat Master Starter ragasztó eltávolító sprayvel, és kezdjük meg a lemezek felületére rakódott szennyeződések eltávolítását a megfelelő Masterchem tisztító anyagokkal. A tiszta és zsírmentes lemezekre helyezzük fel az új gumi tömítéseket.

Milyen vegyi anyagot használjak hőcserélő tisztításhoz?

Minden típusú hőcserélő esetében fontos a megfelelő vegyi anyagok megválasztása. Ez függ a szennyeződés fajtájától és mértékétől, valamint a hordozófelület alapanyagától is. A rendszerint nem megfelelően kiválasztott vagy nem megfelelő koncentrációban hígított vegyszer csőlyukadást, lemezes hőcserélőknél a lemezek átlyukadását, valamint tömítő és forrasztó anyagok esetében roncsolódást okozhat. A hőcserélők savazásának, vegyszeres tisztításának végső lépéseként, a megtisztított, átöblített fémfelület passziválása szükséges!

Hőcserélő tisztítása házilag:

Ön is elvégezheti hőcserélőinek tisztítását, külön erre a célra létesített LMP (lerakódás mentesítő program) csomagjaink használatával. A tisztítandó hőcserélő térfogatának megfelelő csomag egyszerűen megrendelhető Masterchem webáruházunkból, vagy területileg illetékes értékesítőinktől. A lerakódás mentesítő program tartalmazza a szükséges mennyiségű tisztító- vízkőoldó vegyi anyagokat, a szivattyút és a csatlakozókat, a munkavédelmi csomagot, a pH méréshez szükséges eszközt és a technológiai folyamat leírását.

hőcserélő tisztító program

 

Hőcserélő savazáshoz, tisztításhoz használatos vegyszereink listája:

 

MASTERCHEM SC POWDER – Kristályos szerkezetű vízkőoldó

MASTERCHEM FERRACID CITROVízkő és mészoldó koncentrátum 

MASTERCHEM S2Vízkő eltávolító anyag hűtőtornyokhoz, komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM S2 NFHVízkő eltávolító koncentrátum komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM AF 1 – Habzásmentes zsírtalanító koncentrátum