konyhai zsíros elszívó tisztítás

Miért szükséges a légtechnikai berendezések, konyhai zsíros elszívó rendszerek tisztítása?

A szellőzőrendszerek tisztítását Magyarországon rendeletben szabályozzák. A rendelet mögött főként tűzvédelmi és higiéniás szempontok állnak, ezek mellett pedig energetikai többletköltségek, berendezés meghibásodások is megjelennek, amennyiben nem végezzük el a légtechnikai rendszerek időszakos tisztítását. A légtechnikai rendszerek tisztítását az alábbi három fő szempont miatt kell rendszeresen és szakszerűen elvégezni:

1, Tűzveszélyességi kockázat:

A tűzveszélyességet növeli az összegyűlt por vagy a konyhai zsíros rendszerekben kumulálódó olaj, melyek táplálják az égést és elősegítik annak terjedését a légtechnikai csőhálózatban. A nem megfelelően, vagy rosszabb esetben az egyáltalán nem tisztított a csőszakaszokon felgyorsul a tűz továbbterjedése helyiségről-helyiségre, emeletről-emeletre. A tűzesetek utáni vizsgálatoknál a légtechnikai rendszerek tisztítási dokumentációját is bekéri ellenőrzésre a hatóság, melynek hiánya támadási felületet, jelentős bírságot, üzemeltetői, tulajdonosi felelősségre vonást eredményezhet. Cégünk a megfelelő dokumentum kiállításával igazolja a légtechnikai rendszereken, konyhai zsíros elszívókon elvégzett tisztítást.

2, Higiéniai kockázat:

A nem tisztított légtechnikai rendszerek helyiségeinek légterében elterjedhetnek különböző kórokozók, vírusok, baktériumok és gombák, melyek légzőszervi vagy egyéb súlyos betegségeket is okozhatnak. Jogszabályban rögzített, hogy Legionella-fertőzés szempontjából, a kockázatot jelentő létesítmény üzemeltetője vagy ennek hiányában tulajdonosa tartozik felelősséggel az adott rendszer kockázatértékelésének elvégzéséért, és a megfelelő szabályozó intézkedések szükség szerinti alkalmazásáért.

3, Energetikai kockázat:

Energetikailag is komoly problémát okoznak a nem megfelelően karbantartott légtechnikai rendszerek, az eltömődött- elhasználódott szűrők, hiszen akár 8-10%-os energiatöbbletet is eredményezhet a légcsatornákban és a légtechnikai gépekre, berendezésekre lerakódott néhány mm-es por vagy zsírréteg is, a leszűkült keresztmetszetek és megnövekedett légellenállások miatt.

 

Milyen időközönként kell a konyhai elszívórendszerek tisztítását elvégezni?

A nagyüzemi- ipari konyhák és éttermek zsíros elszívó berendezései a rendszeres használatuk miatt folyamatosan, nagy mennyiségű zsíros gőzt távolítanak el a helységekből. Minden egyes használat alkalmával, ez a zsíros gőz, az elszívó rendszer teljes belső keresztmetszetén, rétegről-rétegre folyamatosan rakódik le. Ezért az ipari konyhai zsíros elszívó berendezések tisztítási gyakoriságát, a 2014/54 (XII.5.) BM rendelet 196 paragrafusának 5. pontjában külön meghatározott időközönként kell elvégezni.

A rendelet 2023. évi hatályos álláspontja szerint:

„A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint melegkonyhás vendéglátóhely és melegkonyhás vendéglátó üzlet szellőző, szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, melegkonyhás vendéglátóhely és melegkonyhás vendéglátó üzlet esetében évente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell.”

 

Konyhai zsíros elszívórendszereken elvégzett tisztítás igazolása:

Az ipar szellőző- elszívó rendszerek tisztítását írásban, a megfelelő dokumentummal igazolni kell, melyet az ellenőrző hatóságoknak kérésre be kell tudni mutatni. Pentasol Hungary Kft. a légtechnikai rendszerek tisztítása és/vagy karbantartása során fényképes dokumentációt készít, majd igazolást állít ki Önnek, mely hatósági ellenőrzések esetén bemutatható.

 

Milyen vegyszerekkel kell tisztítani a zsíros légtechnikai rendszereket?

A konyhai zsíros elszívó rendszereket speciálisan erre a célra fejlesztett ipari zsíroldó koncentrátummal kell tisztítani! A koncentrátumok hígítási aránya és a behatási idő meghatározása a zsíros szennyeződés mértékének függvénye. Kivitelezési munkáinknál az alábbi ipari zsíroldók bizonyultak a leghatékonyabbnak:

Masterchem D400 – Extra nagy hatékonyságú lúgos ipari zsíroldó

A légcsatornát nagyon nehéz megtisztítani a zsíros lerakódásoktól, ebben nyújt nagy segítséget a MASTERCHEM D400 lúgos ipari zsírtalanító koncentrátumunk, mely több alkalommal is bizonyította hatékonyságát. A Masterchem D400 ipari zsírtalanító folyadék erősen lúgos termék, mely nagy hatékonyságú, korszerű tenzidkeveréket tartalmaz. Jól habosítható, kézi tisztításnál és nagynyomású mosóberendezésben egyaránt alkalmazható.  Erősen koncentrált szer, így használata rendkívül gazdaságos.

 

Masterchem AF1 – Nagy koncentrációjú habzásmentes ipari zsíroldó

A MASTERCHEM AF 1 ipari zsíroldó hatású lúgos ipari tisztítószer egy speciális összetételű koncentrátum, mely kiválóan alkalmas erősen szennyezett, zsíros, olajos gépek, berendezések, ipari padozatok, padlóburkolatok tisztítására. Hatékonyan távolítja el a zsíros, olajos szennyeződéseket anélkül, hogy a felületet károsítaná. Csökkentett habzása révén ipari takarítógépekben és ultrahangos tisztító berendezésekben is alkalmazható, valamint zárt rendszerek tisztítására is alkalmas.

 

Masterchem D200 – HACCP rendszerben alkalmazható nagy hatékonyságú ipari zsíroldó

Az élelmiszer-biztonság elérése érdekében, szem előtt tartva a HACCP rendszer előírásait, teljes biztonsággal használható a MASTERCHEM D200 ipari zsírtalanító koncentrátumunk. Mely kiválóan alkalmas ipari gépek, berendezések, eszközök tisztítására, zsírtalanítására. A készítmény összetevői a szennyeződés belsejébe hatolva hatékonyan távolítják el az olajok, zsírok okozta lerakódásokat a felületről. Nagy hígításban is hatékony, ezért használata rendkívül gazdaságos. Alkalmas erős, makacs szennyeződések eltávolítására. Egyaránt alkalmazható fémre, műanyagra és a legtöbb festett felületre.

 

Masterchem Hydroclean – Habosítható ipari zsírtalanító koncentrátum

A Masterchem Hydroclean egy jól habosítható, alkalikus ipari zsírtalanító folyadék, mely kiválóan alkalmas ipari gépek, berendezések, és eszközök tisztítására, zsírtalanítására. Habként felhordva, a zsíroldó függőleges felületeken is jól megtapad, hosszabb ideig fejti ki tisztító hatását, így a makacsabb zsíros szennyeződéseknél szükséges 20 perces behatási idő is elérhető.

 

Tekintse meg további tisztítási szolgáltatásainkat, vagy kérje területileg illetékes értékesítési menedzsereink segítségét.