hűtőtorony

Termelési kapacitás

A termelési kapacitási paraméterek meghatározása, egy több szempontból megvizsgálandó, összetett számítási folyamat, ami olyan ideális körülmények között jellemzi az adott termelőeszközök munkáját, amelyek mellett teljes mértékben ki tudja használni magában a munkaerőben rejlő potenciált.

A termelési volumen függvényében megjelenő proporcionális, lineárisan változó költségek optimalizálására és alacsony szinten tartására a Pentasol Hungary Kft. két opciót kínál partnerei számára:

 

A hűtőtorony

Hűtőtornyok

A hűtőtornyok az épületek, főként ipari és gyártó létesítmények berendezései által termelt hő elvonására szolgáló, nagyméretű hőtechnikai berendezések, amelyek elsősorban a párologtató hatást hasznosítják.

 

Tény, hogy a hűtőtornyok üzemeltetése még mindig az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás az ipari hűtésben, azonban azt tapasztaljuk, hogy a hűtőtornyok- rendszerek tisztítására, karbantartására a szükségesnél kevesebb figyelmet fordítanak, így rövid időn belül jelentős veszteség könyvelhető el termelés oldalon.

Hűtőtornyok fajtái

Az evaporációs hűtőrendszerek -működési elvüket illetően- 3 fő csoportra bonthatók:

• Töltetes hűtőtornyok
• Csőköteges kondenzátorok (hűtőtorony)
• Hibrid hűtőtornyok (egyszerre töltetes és csőköteges)

A hűtőtornyok felépítését tekintve pedig két csoportot különböztetünk meg: az épített és az előregyártott hűtőtornyok.

Épített tornyok:

– Könnyen felismerhető, mivel általában jóval nagyobb méretűek, mint az előregyártott hűtőtornyok. Az épített hűtőtornyok jellemzően betonból készülnek vagy könnyűfémszerkezetűek.
– Rendszerint mindegyik torony beton medencével rendelkezik
– Ezek a típusú tornyok mindig töltetesek.

Előregyártott tornyok:

– Ismertetőjegyük a kompakt méret, horganyzott lemez (nagyon ritkán rozsdamentes), műanyag vagy üvegszál burkolat
– Ezek a tornyok lehetnek: töltetesek, csőkötegesek és hibridek (csőköteges és töltetes egyben)

 

Hűtőtorony főbb részei és működése

Hűtőtorony felépítése

Hűtőtornyok töltetek:

A hűtőtorony töltet szerepe, hogy segítse a toronyban áramló víz lehűlését. Leginkább UV álló műanyagból készülnek, de ritkán előfordulhat üveg is.

Hűtőtorony cseppfogók:

A cseppfogó szerepe, hogy kondenzálja a toronyból kipárolgó párát és egy optimális 2-4% között tartsa a párolgásból származó vízveszteséget. A cseppfogó panelek szintén műanyagból készülnek. A cseppfogók a hűtőtoronyban lévő szórófejek fölött helyezkednek el, a tornyok ezzel az elemekkel vannak „lezárva”.

Hűtőtorony szennyfogó panelek:

A szennyfogó panel nélkülözhetetlen eleme az ellenáramú hűtőtornyok helyes működtetésének. Meggátolja a környezetből eredő olyan szennyeződések bejutását a hűtőtoronyba, amelyek a cirkulációs folyamat által bekerülhetnek a rendszerbe, abban dugulást okozva. Árnyékoló szerepének köszönhetően, a hűtőtorony medencéjének vizét UV behatástól védetten tartja így gátolja a nem kívánt algásodást és egyéb fény igényű mikroorganizmusok szaporodását, valamint a betétek korai elöregedését.

Hűtőtorony szórófejek:

A cirkuláltatott, felmelegedett technológiai hűtővíz az osztócsöveken át, a hűtőtorony szórófejein keresztül, a hűtőtorony betétekre permetezve lép ki a rendszerből, megkezdve az evaporációt.

Hűtőtorony ventilátor:

A ventilátor, a hűtőtorony töltetet járatain keresztül, alulról felfelé áramoltatja a levegőt, elősegítve a vízben tárolt hő elvonását.

Hűtőtorony medence:

A hűtőtorony töltetekről lecsepegő, visszahűtött víz a hűtőtorony medencéjében gyűlik össze. A párolgás és a leiszapolás során elvesztett mennyiség pótlása is itt történik meg, amely folyamatok után a hideg víz újra belép az ipari hűtés körforgásába.

 

Hűtőtorony hatékonyságának állandó szinten tartása 

elhanyagolt hűtőtorony

Helyszíni szemlék során gyakran szembesülünk 20-30%-os hatékonysággal üzemelő, elhanyagolt hűtőtornyokkal, melyek ismert hazai, kis- közepes és gyakran világpiacra termelő multi- transznacionális vállalatok termelési kapacitásának alapjait adják.

A hűtőtorony 70-80% hatékonysági kapacitásának elvesztése természetesen számokban meg fog mutatkozni az anyagköltségekben, az energia költségekben, a javítási költségekben, a termelési kapacitás csökkenéséből fakadó veszteségekben, és az amortizációban.

A hűtőtornyok tisztításában, felújításában és karbantartásban szerezett, több mint 15 év tapasztalatával, saját gyártású PENTA hűtőtorony tölteteinkkel, cseppfogóinkkal, szennyfogó paneljeinkkel, valamint hűtőtorony tisztításhoz fejlesztett Masterchem vegyszereinkkel állunk az Ön és cége szolgálatára.

Keressen minket a hűtési szezon előtt, amikor az Ön hűtőtornyainak állapotfelmérésen kell átesniük, valamint, ha a jogszabályokban foglaltak szerinti azonnali beavatkozás szükséges.

 

Amiben számíthat ránk:

– szezon előtti átvizsgálás, hűtőtorony állapotfelmérés- szakvélemény

– közös műszaki tartalom kialakítás és költségtervezés

– hűtőtorony cseppfogók, töltetek gyártása igény szerint, konszignáció keretében is

– mechanikus, UHP (ultra magasnyomású) vizes és vegyszeres tisztítás

– állagmegóvási- építőmesteri felújítás

– karbantartás: hűtőtorony töltet, cseppfogó, szennyfogó, – szórófej csere,

                           szóráskép beszabályozás (víz adagolás beszabályozás)

 

Amit garantálunk: újra a gyári értékeket megközelítő hűtési hatékonyság.