Autószerelőnél teszteltük Masterchem Ferracid Citro vízkőoldó termékünket és Lerakódás Mentesítő Programunk „mini” csomagját.

A Masterchem Ferracid Citro ipari vízkőoldó koncentrátum, szervetlen savak és korróziós inhibitor keveréke, amelynek köszönhetően nem támadja meg a fémfelületeket, így alkalmas technológiai rendszerekben, gépjárművek hűtő rendszerében lerakódott a vízkő, mész és egyéb ásványi anyag lerakódások eltávolítására. Hűtőrendszerek tisztítása mellett használható: vízvezetékek, bojlerek, hőcserélők tisztítására is. Ha a hűtőrendszer tartalmaz réz alapanyagú részeket is, javasolt Masterchem S2 NFH termékünk használata, mely nem támadja meg a réz felületeket.

 

Lerakódás Mentesítő Program csomagok

Lerakódás mentesítő programunk 5 különböző térfogatú rendszerekhez tartalmazzák a munkavédelmi csomagot, pH papírt, az irányváltós savazószivattyút, a tisztítandó rendszer méretéhez és alapanyagához, szennyeződés típusához megfelelő mennyiségű vízkőoldó, habzásgátló és passziváló vegyi anyagokat. Minden esetben mellékeljük a technológiai leírást, mely lépésről lépésre végig vezet bennünket a folyamatokon.

 

Miért fontos az autók hűtőrendszereinek időszakos tisztítása?

Legfőbb oka a motor túlmelegedése, ami számtalan okra vezethető vissza. A probléma egyik okozója a gépjármű hűtőrendszerében lévő lerakódás, amely többnyire korróziós folyamatok által keletkezik. A vízkő lerakódás általában abban az esetben jelenhet meg az autók hűtőjében, ha a tulajdonos hűtőfolyadék helyett, spórolás vagy megfelelő tudás hiányában csapvizet használ hőátadó közegként. A hálózati csapvíz hátránya a desztillációs eljárással nyert vízzel szemben, hogy jóval több ásványi anyagot tartalmaz. Ezek az anyagok főként kalcium-karbonát, kalcium-foszfát, kalcium-szulfát, cink és magnézium. A vezetékes vízből kiválva, a kalcium-karbonát és a magnézium-karbonát együtt alkotja a vízkövet.

A vízkő mellet, a fém felületén végbemenő kémiai, elektrokémiai folyamatok által létrejövő korróziós szennyeződés lerakódása lehet az még, ami miatt rendszeresen tisztítani kell a gépjárművek hűtőrendszereit.

Ha nem végzünk időközönként vegyszeres tisztítást a hűtőrendszeren, ezek a lerakódások keresztmetszet csökkenést, végül teljes dugulást okozhatnak a rendszerben. A rendszeresen tisztított gépjárművek hűtőrendszerei folyamatos és hatékony hűtést biztosítanak, kisebb valószínűséggel tömődnek el.

 

Eldugult gépjármű hűtőrendszer tisztítása.

Az eldugult hűtőrendszer nem feltétlenül szorul cseréle! Az LMP csomagunk savazó szivattyújának keringési iránya egy kapcsoló által változtatható. Az oda-vissza áramlás szépen fokozatosan bontja meg mindkét irányból az eldugult rendszert, fellazítva a lerakódást.

 

Gépjármű hűtőrendszer korróziós folyamatának lassítása.

A munkafolyamat végső műveleteként ajánlott a rendszer passziválása. Erre a célra csak a korróziógátló adalékot tartalmazó vegyszer alkalmas. Az ipari tisztítási karbantartási szolgáltatások területén, több mint 15 éves tapasztalatunkra hivatkozva ajánljuk egyik legkedveltebb termékünket a Masterchem AF1-et, melyet mi is alkalmazunk minden egyes hőcserélő és egyéb zárt technológiai rendszerek tisztításakor. A fémfelületek passziválása minimális ráfordítás, ami később többszörösen megtérül.

 

Milyen vegyszer használata ajánlott autó hűtőrendszerének tisztításához?

A trisó hidrolízise erősen maró lúgos oldatot képez, ami a fém felületeket is roncsolja, ráadásul a vízkövet közel sem oldja olyan hatékonyan, mint egy vízkőoldó, így jelentősebb vízkőlerakódás esetén a hűtőrendszer tisztítás hatásfoka alacsony lesz, rövid időn belül újra jelentkezhet a hűtési hatékonyság visszaesése.

Technológiai rendszerek tisztításához fejlesztett ipari vízkőoldók:

MASTERCHEM S2 – Vízkőeltávolító anyag hűtőtornyokhoz, komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM S2 NFH – Vízkőeltávolító koncentrátum komplett technológiai rendszerekhez

MASTERCHEM FERRACID CITRO – Vízkő és mészoldó koncentrátum

MASTERCHEM SC POWDER – Kristályos szerkezetű vízkőoldó

MASTERCHEM SC PRO – Nagy koncentrációjú vízkőoldó koncentrátum gépek, berendezések és felülettisztításhoz

 

Autó hűtőrendszer mosás vagy melegvizes átöblítés?

A gépjármű hűtőrendszer öblítéssel csak elodázzuk az elkerülhetetlent: a hűtőrendszer tisztítást. Célszerű a melegvizes öblítést előöblítésként alkalmazni a rendszeren, így el lehet távolítani a lerakódásból leváló nagyobb darabokat, majd ezt követően cirkuláltatva átsavazni a rendszert. Végső lépésként mindig passziváljuk a fémfelületeket!

 

Autó hűtőrendszer tisztítás házilag

A gépjárművek hűtő rendszerének tisztítását, valamint az azokból fakadó további problémák orvoslását csak szakemberek tudják hatékonyan és szakszerűen elvégezni. Ezért azt tanácsoljuk, hogy még akkor is konzultáljunk szakemberekkel, ha teljes magabiztossággal állunk neki az autó hűtőrendszerének tisztításához.

A munkafolyamatokhoz minden esetben kötelező az előírt védőeszközök használata!