eldugult hűtőtorony cseppfogó

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a nedves hűtőtornyok időszakos felülvizsgálatának fontosságára. A folyamatos monitorozás segít meghatározni az esetleges karbantartási munkálatokat, illetve a kockázatkezelés szükségességét.

Sajnos kevesen tudják, hogy a hűtőtorony monitoring eredményeket 5 évre visszamenőleg meg kell őrizni, és szükség esetén a hatóság részére azonnal hozzáférhetővé kell tenni, az eredményekhez tartozó kockázatkezeléssel együtt.

Munkáink során többször tapasztaltuk, hogy a hűtőtornyok karbantartására, tisztítására irányuló rendeletek, jogszabályok, előírások figyelmen kívül hagyása nemcsak a Legionella-fertőzés kockázatát növeli, hanem a hűtőtorony betétek , hűtőtorony töltetek élettartalmát is jelentősen lecsökkenti, az üzemeltetés költségeit növeli.

  • A párolgó vízzel a vízben oldott ásványi anyagok -valamint újrahasznosított víz esetében egyéb szennyeződések- nem képesek elpárologni, így ezek kirakódnak a hűtőtorony szerkezetén, falán, de legfőbbképp a hűtőtorony betétek – hűtőtorony töltetek felületén. A lerakódás elsősorban vízkő, oldott ásványi anyagok (mangán, vas, magnézium stb.)
  • A környezetből eredő szennyeződés esetében többnyire zöldhulladékok: (falevelek, kisebb faágak, gallyak) és egyéb olyan kommunális hulladékok okoznak problémát melyeket a szél szállít a hűtőtornyokba. Ezek a hulladékok bekerülnek a hűtőtorony töltetekbe, eldugítva azok járatait.
  • A nem megfelelő hatékonysággal vagy eszközökkel tisztított hűtőtornyokban olyan környezet jön létre, amelyben elszaporodhatnak a mikroorganizmusok – a vízhőmérséklet, a pH feltételek, a tápanyagok koncentrációja, az oldott oxigén és szén-dioxid jelenléte hozzájárulnak a folyamat felgyorsulásához. A nedves hűtőtornyok töltetén pedig kedvezőek lehetnek a feltételek a biofilm kialakulásához és a legionellák szaporodásához is.
  • Ezen ásványi anyagok hőelvezetése rendkívül alacsony, aminek következményeképpen a hűtőtorony hűtési hatásfoka drasztikusan csökken, ezzel fordítottan arányosan az üzemeltetésére fordított költségek exponenciálisan nőnek.
vízkőlerakódás hűtőtorony csappfogón eldugult hűtőtorony töltet járatok

Tanuljon mások hibáiból, előzze meg a bajt rendszeres és szakszerű hűtőtorony tisztítással!

Kérje ajánlatunkat most!

Tekintse meg saját gyártású hűtőtorony tölteteinket!