Nedves hűtőtorony felújítása, dolgozók
Hűtőtorony lerakódásmentesítés
Nedves hűtőtorony lerakódásmentesítés
Nedves hűtőtorony felújítási munka
Nedves hűtőtorony felújítás közben
Nedves hűtőtorony fala - felújítás
Nedves hűtőtorony felújítási munkák
Nedves hűtőtorony felújítása - állvány
Nedves hűtőtorony felújítása - magas állvány
Ipari karbantartás: nedves hűtőtorony felújítás
Nedves hűtőtorony töltet csere
Felújított nedves hűtőtorony, belső
Hűtőtorony lerakódásmentesítése

Helyszín: Nyergesújfalu, Karbonrost előállító üzem

 

A feladat: Hűtőtorony belső felületeinek felújítása, töltet csere és cseppleválasztó utólagos beépítése, módosított szórófejek cseréje.

 

Kivitelezés időszükséglete: kb. 3 munkahét

 

Felhasznált anyagok: Masterchem S2, Masterchem Rust Converter, Masterchem PD800, 2 komponensű korróziógátló- vízzáró bevonó anyag, Pentafill CrossFill töltet és Pentadrift C cseppleválasztó

 

Alkalmazott technológia: Toronyban lévő üveg és műanyag hullámtöltet, elöregedett szórófejek szakszerű kiszedése. Az üres toronybelső és osztókád teljes tisztítása magasnyomású technológiával. Tisztítás után vasbeton elemek foszfátozása illetve kezelése Masterchem termékekkel, majd a sérült, hiányos vagy repedt felületi folytonossághiányok javítása rugalmas nagy dilatációt elviselő betonjavító anyagokkal. A felület zárása 3 rétegrendű 2 komponensű speciális festékkel airless technológiával az osztókád részeken kézi felhordással. Száradási idő után rozsdamentes töltettartó talpazat behelyezése, majd vízszintezése és a töltetek berakása kapcsozással és/vagy önzáró szalagrögzítéssel. A behelyezett töltettel egyidőben az új szórófejek, külső párkánylemezek is helyükre kerülnek. Az elkészült blokkok belső részénél cseppleválasztó tartókeretet alakítunk ki, amelybe a saját fejlesztésű és gyártású Pentadrift C leválasztó panelek kerülnek, így csökkenthető a természetes elpárolgásból adódó vízveszteség.

 

Eredmény: Az épített nagy befoglaló méretű, betonalapú, keresztáramú tornyok nagy teljesítménnyel/ hűtőkapacitással rendelkeznek, méretüknél és a bennük lévő nagy mennyiségű felületnövelő betéteknél fogva. Kialakításuk masszív és időtálló, de nem végtelen. Egy ilyen felületkezeléssel egybekötött töltetcsere, szórófej csere nemcsak az életciklust hosszabbítja meg jelentősen, hanem az időközben létrejövő fejlesztések kapcsán még a teljesítményük is fokozható, akár a gyári paramétereket 10-12%-kal túlhaladva, főleg, ha párhuzamosan gépészeti rekonstrukció is történik. Ezek kiegészítéseként az eredeti konstrukcióban nem tervezett, de itt beépítésre került cseppleválasztó elemek közvetett költségcsökkenést eredményeznek a vízfelhasználás optimalizálásából.