Helyszín: Ebes, Élelmiszeripari feldolgozóüzem

 

A feladat: Hűtőtorony szerkezeti elemeinek és burkoló lemezeinek kétoldali felületkezelése.

 

Kivitelezés időszükséglete: 6 munkanap

 

Alkalmazott anyagok: Masterchem S2, Masterchem Rust Converter, Masterchem PD800, 2 komponensű korróziógátló- vízzáró bevonó anyag, Pentafill 14 töltet és Pentadrift C cseppleválasztó

 

Alkalmazott technológia: Torony cseppfogóinak, szennyfogóinak és töltetének eltávolítása, szórófejek és osztócsövek kiszedése, valamint a ventillátoregység eltávolítása. A kiürített torony 250-350 bar-os rotafejes tisztítása, a lebontott egységek savazása. A keletkezett hulladék folyamatos deponálása gyűjtőkonténerbe. A vizes tisztítást követő száradás után a felület mechanikus előkészítése csiszolással, majd rozsdaátalakítóval és foszfátozással történő kezelése. A behatási időt illetve a száradást követően, 2 komponensű festékkel történő zárófelület létrehozása 3 rétegrendben. A lebontott elemeket hasonló technológiával, de műhely körülmények között újítottuk fel. Záró műveletként a végleges festékszáradást követően (24h) az új Penta Fill 14 töltet és Penta Drift C cseppleválasztók beépítésre kerültek, továbbá a szerkezeti elemek visszaépítése is megtörtént.

 

Eredmény: Az ún. Legionella rendelet (49/2015 (XI.6) EMMI rendelet) szerint a nedves hűtőtorony olyan berendezés, amelyben a felmelegedett víz légárammal szemben haladva lehűl, miközben a víz egy része a környezeti levegőbe párolog, a lehűtött vizet jellemzően valamilyen csőrendszeren visszavezetjük, ahol ismét felmelegszik. A nedves hűtőtorony a ma elérhető hűtésienergia-termelés egyik leggazdaságosabb módja, ugyanakkor fent leírtakból következően legionella veszélyforrásként is jelentős. A kockázati szint csökkentésének módszere a megfelelő torony karbantartás, melynek része a rendszeres tisztítás továbbá a megfelelő és hatásos vízkezelés. A vízkezelés hibájából vagy egyéb agresszív szennyeződésekből adódóan a toronyban elindulhatnak káros oxidációs folyamatok, amelyek negatív hatással vannak a torony élettartamára és működésére. Jelen esetben a visszafordíthatatlan károsodás előtt normalizálható és visszahozható volt az egység állapota, újabb problémamentes időszakot biztosítva.